Dit artikel van Plan Point deel ik graag met jullie:

EEN SLIMME GARDEROBE SCHEELT GELD – EN HET MILIEU

Kledingaankopen vormen voor veel vrouwen een serieuze aanslag op de portemonnee. Winkels en webshops verleiden tot impulsaankopen. Een permanent sluimerend gevoel van ontevredenheid over de inhoud van de kledingkast maakt budgetbeheersing ook niet makkelijk. Slim shoppen kan uitkomst bieden. En let op: de duurzame bonus is helemaal gratis.

ONNODIGE IMPULSAANKOPEN

Drieëneenhalf miljoen Nederlanders doen wel eens aankopen die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Het gaat dan vaak om onnodige impulsaankopen, zoals aanbiedingen die er – op het eerste oog – aantrekkelijk uitzien. Dat bleek in december 2011 uit een onderzoek van het Nibud.

Dankzij winkels zoals H&M, Zara en Primark is het kledingaanbod groter en goedkoper dan ooit. En dat werkt onnodige impulsaankopen in de hand. Een shirt, rok of jeans neem je zo mee voor een paar euro.

Niets aan de hand? Toch zijn dit soort aankopen op de lange termijn zelden goed voor de portemonnee. De lage kwaliteit van fast fashion betekent dat kledingstukken snel worden afgedankt. En door de hoge trendfactor lopen dit soort outfits sowieso het risico om in no timeachterin de kledingkast te belanden – samen met die harembroeken, felgele tops en plateauzolen van vorig seizoen.

Het kan ook anders. Met slow fashion geef je eerst wat meer geld uit, maar kan je uiteindelijk wel langer vooruit. Het optimaal benutten van de bestaande garderobe is ook een manier om geld te besparen. Lees hieronder hoe deze vormen van duurzame kledingconsumptie praktisch werken.

SLIM SHOPPEN

1. Investment pieces
Door te investeren in tijdloze kledingstukken van goede kwaliteit, vul je je kledingkast met blijvertjes. Modemerken die zijn gespecialiseerd in slow fashion, zoals i-did en Monique van Heist, geven dit principe nog net dat beetje extra. Zij werken fair trade, maken collecties die niet seizoensgebonden zijn, en denken na over multifunctionele kledingstukken.

Het Nederlandse label Studio Jux bedacht bijvoorbeeld een zijden jurk die je ook binnenstebuiten kunt dragen. Op die manier transformeer je een little black dress in een handomdraai tot een blauwe outfit – en koop je dus eigenlijk twee jurken voor de prijs van één.

2. Less is more
Het klinkt oubollig en ongezellig, maar consuminderen is voor de gemiddelde portemonnee – en ook voor het milieu – het meest effectief. Aandachtspunten uit de wereld van de supermarkt, zijn ook hier relevant. Denk aan bekende handvatten zoals: maak voordat je gaat winkelen een lijstje van wat je écht nodig hebt; en maak een planning en begroting voor toekomstige uitgaven.

Lees het hele artikel op de website van PlanPoint

Lynsey Dubbeld is trendanalist en tekstschrijver.
Ze is gespecialiseerd in duurzame mode en publiceerde in oktober 2012 het eerste boek over Nederlandse ontwikkelingen in groene en eerlijke kleding, ‘Mode voor morgen’.

Kan jij wel hulp gebruiken hierbij?

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

SoDressed - jouw DressCoach (2)

Tips & Tricks

Vind je het leuk af en toe tips te ontvangen? Laat gewoon even je Emailadres achter. Dan ontvang je straks als eerste mijn gratis E-Book!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest